Sayfalar

20 Ocak 2014 Pazartesi

Metalurji ve Malzeme mühendisliği nedir?

Bloğumun ilk yazısını günümüzde hala çok bilinmeyen ama bir okadar güzel bir bölüm metalurji ve malzeme mühendisliği bölümünü anlatarak başlamak istiyorum.

Metalurji ve malzeme bilimi mühendisliğinin tanımı
Metalurji, metal bilimi anlamında olan ve bunun yanında metal olmayan malzemelerinde öğrenildiği bölümdür. Metalurji ve malzeme bilimi mühendisliği organik veya inorganik kökenli doğal veya sentetik hammadelerden
başlayarak, metal, seramik ve polimer esaslı mühendislik malzemelerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesini konu alan mühendislik dalıdır.

Mesleğin gerektirdiği özellikler
Bölüm ağırlıklı olarak kimya, fizik ve matematik bilgisi içermektedir. Bu bölümden mezun olduğunuzda başarılı bir iş hayatınız olmasını istiyorsanız; tasarım, 3 boyutlu düşünme, sürekli gelişen teknoloji yakından takip edebilme gibi özellikleri kazanmanız gerekmektedir.  Kimyasal maddelere karşı alerjisi olan, nefes darlığı ve astım hastalığı bulunan kişiler bu mesleği yürütemezler. 

Metalurji ve Malzeme bilimi mühendisliği çalışma koşulları
En çok çalışma ortamı malzeme üretimi yapan ( cam, seramik, demir çelik) fabrikaların üretim bölümlerinde üretim süreçlerini denetlemek ve kontrol etmek amacıyla çalışırlar. Bunun yanında ar-ge, kalite kontrol labaratuvarlarında, bürolarda da çalışabilmektedir. 


Meslek eğitimine giriş koşulları
Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı 'nda (LYS) "Malzeme Bilimi Mühendisliği" lisans programı için yeterli "MF-4" puan almak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Malzeme Bilimi Mühendisliği" lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir. Bu yüksek öğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler, alanlarından mezun iseler , YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedir.
Ancak kendi alan /kol/bölümleri dışında bir yükseköğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.Bilgisayar Destekli Makine, Bilgisayar Destekli Makine-Resim-Konstrüksiyon, Döküm, Endüsrtriyel Cam ve Seramik, Endüstriyel Seramik, Kaynak Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi,Makine-Resim-Konstrüksiyon/Makine-Resim-Konstrüksiyon, Metal İşleri, Metalografi ve Malzeme Muayenesi,Metalurji, Metalurji Malzeme, Teknik Seramik, Termik Santral Makineleri, ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı(DGS)' nda başarılı oldukları takdirde "Malzeme Bilimi Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

 EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi lise veya dengi okullardan sonra 4 yıldır. 
Bölümde eğitim dört anabilim dalında yürütülmektedir.
  • Fiziksel Metalurji
  • Seramikler
  • Elektronik Malzemeler
  • Polimerler
Başlıca bu 4 yılda malzemenin termodinamiği, kinetiği, mekaniği, kristal yapıları, mikroyapısı, faz diyagramları, belli başlı malzemelerin üretim süreçleri, yarı iletkenler, elektronik malzemer başlıca eğitim konularıdır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Malzeme Bilimi Mühendisi " unvanı ve lisans diploması verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu bölümden mezun olanlar metal sanayiinden, uçak sanayiye, seramik sanayiinden elektronik sanayiye, plastik sanayiinden, otomotiv sanayine, üniversitelerden, araştırma geliştirme kuruluşlarına uzanan geniş yelpazede iş bulma olanaklarına sahiptirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder